Under framförallt de senaste två åren så har frågan kring mental träning och min karate träning varit ett återkommande samtalsämne när jag föreläser eller arbetar med ett försäljnings team. Framförallt hur jag kopplar det här till business. Skall försöka svara så kort och beskrivande som möjligt 🙂

Business och kampsport (Budo heter det egentligen – gillar inte riktigt den svenska översättningen. Det är så mycket mer än en sport) har otroligt många likheter. Att jobba som säljare eller att starta sitt egna företag har många gånger exakt samma mentala utmaningar. Det är ensamt,tufft,personligt och slitsamt samt ingen är där för att hålla dig i handen och säga att allt kommer att ordna sig om ”du får stryk”.

Missförstå mig inte nu – visst ordnar det sig alltid. Men att få en spark i huvudet eller ett knytnävsslag rakt i revbenen (vet hur det här låter nu men för mig är det galnare med en glidtackling på fotbollsplanen eller en hockey tackling) – Det gör ont! Jag har fightats över världen och tränat Kyokushin Karate i snart 23 år nu. Men ändå gör det ont, tillslut, om jag fightas för länge eller oförsiktigt. Detsamma gäller inom business. Det gör ont att tappa en deal eller göra bort sig på marknaden. (Yes, det händer alla)

Men det är framförallt den mentala delen som är avgörande. Hur vi tacklar allt ifrån motgångar till pressade situationer och stress. Det sitter bara i huvudet. Och i hjärtat. Genom min Karate träning så har jag verkligen fått lära mig att testa mina mentala gränser till max. Ingenting är värre än när du möter någon som är både fysiskt starkare och tekniskt bättre än vad du själv är. Bara genom första blicken vet du att det kommer att göra skitont om du ens blinkar vid fel tillfälle. Den stressen kan jag lova sätter press på din prestationsförmåga. Vi är programmerade att antingen fly eller fightas. Och i de flesta fallen så flyr vi helst.

Och är det verkligen så mycket annorlunda inom business tror ni? Om vi översätter detta till affärsvärlden så visst känns det sådär när man är en pytteliten, nystartad liten konsult som nu skall ut och ge sig på marknaden. Eller när du som säljare sitter där och skall börja jobba på nya kunder. Du vet att det kommer att göra skitont att göra bort sig, bli avvisad och få massor av nej.

Det GÖR ont. Men det är också bara att acceptera. För det är först när vi accepterar att framgång går hand i hand med lite blod,svett och tårar som det så klassiskt heter som vi verkligen utvecklas som människor. Inom Karaten så kan man träna den mentala styrkan på många sätt. Men en av de absolut bästa sätten att bygga upp sitt mentala game kommer genom förberedelserna. Om jag vet att jag har tränat och givit precis ALLT innan en fight – då är jag oftast ganska lugn. Jag är ok med tanken om att jag kanske förlorar. Men jag är också förberedd, rent fysiskt, för en stark prövning. Och det får en enorm effekt till det mentala. Jag kallar det hela för en ”mental bumerang effekt”. 

Inom business kan vi göra detsamma. Det skapar en självkänsla och ger det självförtroendet som krävs för att våga ta de matcherna som krävs för att få fart på min försäljning. Oavsett om du jobbar med försäljning eller driver eget företag då alltså. Du gör det genom att läsa, lyssna och ta action – varje dag. Jobba med mål och sätta deadline på dem så att de blir äkta mål och inte bara någon jäkla önskelista som 90% av alla skriver. Låter hårt men det är verkligheten.

Ställer vi oss frågan kring dessa saker så kommer vi också snabbt fram  till vad som kan behövas göras för att få fart på vår egna försäljning. Oavsett om du är säljare eller driver eget företag. Ditt mentala game kommer alltid att vara den gyllene gränsen för vad du tillslut kommer att klara av. Och precis som vilken muskel som helst – det går att träna 🙂

Hoppas att det gav dig något att tänka på av att lösa det här. På Periscope har vi en kanal numera som heter @startupsales – en kanal för säljare och entreprenörer. Så har du inte gjort det ännu så är det bara att söka upp!

Nu väntar en blytung vecka med massor av möten, business och projekt. (Och träning självklart)

Önskar en fantastisk vecka så hörs vi snart igen!

Mental träning geom stenhård fysisk träning på Karate klubben

Mental träning genom stenhård fysisk träning på Karate klubben

Besök mina hemsidor på

www.vimentis.se – www.molndalskarateklubb.se – www.paradisresa.se

Michel Laporte Godorn
Michel Laporte Godorn är en passionerad entreprenör, Karate instruktör och internationell föreläsare som har över 20år erfarenhet av försäljning. Född på Seychellerna och uppvuxen i en entreprenörs familj så har han redan drivit ett flertal bolag, jobbat som försäljningschef samt föreläst inom business och försäljning både i Sverige och internationellt. Michels blogg kommer att präglas utav försäljning och business genom personlig utveckling där prestation och passion alltid kommer att vara i fokus.